Stranice

petak, 20. ožujka 2015.

Crveni grejp

Nisam neki tip od jutarnje klope. A kako je doručak najbitniji dio u našoj prehrani (barem nas tako uvjeravaju danas!), najmanje ˝gadno˝ za pojesti mi je neko voće. Jutros je odluka pala na grejp! A kako uvijek volim i vidjeti što ja to točno jedem (ili stavljam na sebe!) napisala sam mali podsjetnik dobrobiti grejpa. ;D



Grejp je odličan izvor vitamina C koji ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Vitamin C je snažan antioksidant koji pomaže u ublažavanju ili sprečavanju raznih upala (npr. astme, reumatoidnog i osteoartritisa). Štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava jer vitamin C smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara ili raka.
Crveni grejp je poseban po svom visokom udjelu fitokemikalije likopena. Likopen je pokazao najjače svojstvo zaštite organizma od štetnog djelovanja radikala. Konzumiranje hrane koje sadrži likopen na duži rok štiti organizam od raka. Jedna studija je pokazala kako grejp uz čašu zelenog čaja ima najbolji utjecaj  na sinergičko ljekovito djelovanje fitonutrijenata iz obje namirnice. Pokazalo se kako pretjerana konzumacija grejpa i soka od grejpa nije dobra uz konzumaciju nekih lijekova jer može smanjiti ili povećati djelovanje lijeka. U konačnici treba guštati u ovom voću, ali kao i sa svim ostalim namirnicama vrijedi zlatno pravilo - umjerenost!

Maska od grejpa je izvrsna za bore. Ukoliko se redovito koristi daje zapanjujuće rezultate. Priprema: izcijediti sok iz pola grejpa, dodati 2 žlice brašna, 1 žlicu jogurta i dobro promiješati. Ukoliko smjesa nije dovoljno gusta dodati još brašna, a ukoliko je pregusta dodati još soka od grejpa. Nanijeti smjesu na lice i dekolte i pričekati 15-ak minuta. Isprati mlakom vodom. Masku koristiti jednom tjednom.

Preferiram kupovinu bio voća i povrća, ali to nije uvijek moguće. A kako biste otklonili sve pesticide napravite svoj sprej za uklanjanje istih. Potrebno: 1 žlica soka od limuna, 2 žlice soda bikarbone, 1 čaša vode. Miješati dok se soda ne rastvori i uliti u sprej bocu. Pošpricati voće/povrće i ostaviti 15-ak minuta. Isprati i bezbrižno uživati u voću i povrću!



Nema komentara:

Objavi komentar