Stranice

petak, 13. ožujka 2015.

Losos

Kod mene je petak obično dan za ribu! Ukoliko je i kod vas tako ili jednostavno volite ribu predlažem lososa.

Potrebno: losos, špinat, krumpir, luk, češnjak, maslac, maslinovo ulje, začini po želji.

Priprema: losos prije pečenja nasoliti i po njemu poslagati listiće maslaca. Po tome posuti začin za ribu ( u posljednje vrijeme najčešće koristim arapsku mješavinu začina za ribu). Staviti sve peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 C oko 20-30 min. Kao prilog napraviti špinat (možete i blitvu) i krumpir. Špinat lagano prokuhati i ˝bacit˝ na crveni luk i češnjak te malo posoliti. Prodinstati sve 10ak minuta. Krumpir zasebno skuhati i sve skupa sjediniti. Servirati po želji! (Ja sam sve prelila s maslinovim uljem i sezmom). U slast!




Par riječi o lososu...

Losos sadrži obilje omega-3 masnih kiselina dragocjenih za naše zdravlje. To su višestruko nezasićene masne kiseline koje imaju pozitivne učinke na ljudski organizam: spuštaju razinu ukupnih masnoća u krvi, spuštaju razinu kolesterola u krvi, imaju pozitivnog utjecaja na upalne promjene (kod artritisa i drugih reumatskih bolesti) i staničnu obranu tkiva te zarastanje rana, pozitivno utječu na neke oblike depresije, važna su nutritivna komponenta za rast i razvoj djece (razvitak moždanih struktura), itd.

Neka vam riba bude barem jednom tjedno na jelovniku!


2 komentara: